Klanten

Vijf grote energiebedrijven als klant

Met de vijf grote Europese energiebedrijven, Dong Energy, Econgas OMV International, Eneco, E.ON en Shell zijn langetermijn doorvoercontracten afgesloten voor een gezamenlijke doorzet van 12 miljard m3 aardgas per jaar. Dit is de initiële capaciteit van de terminal en voldoende om alle 7 miljoen huishoudens in Nederland jaarlijks te voorzien van aardgas. Het initiatief van Gate terminal onderscheidt zich door haar onafhankelijkheid, toegankelijkheid, de uitstekende locatie, veel aandacht voor veiligheid en milieu en de unieke combinatie van twee sterke bedrijven die de terminal gaan beheren.

   Econgas Vijf Oostenrijkse aardgastoeleveranciers – OMV Gas & Power, EVN, WIEN ENERGIE, EGBV en BEGAS – hebben hun handels- en distributieactiviteiten samengevoegd in een gemeenschappelijke onderneming, EconGas, om een sterke positie te verkrijgen op de sterk competitieve nationale en internationale distributie- en business-to-businessmarkten. EconGas houdt zich voornamelijk bezig met de directe afzet van aardgas naar Europese distributeurs en consumenten met een jaarlijks verbruik van meer dan 500.000 m3, en met het verhandelen van aardgas op de internationale markt. Econgas heeft dochterondernemingen in Duitsland, Hongarije en Italië. 

E.ON uit Duitsland is een van Europa’s toonaangevende energiebedrijven. Het bedrijf biedt een breed scala aan diensten en producten voor transport, opslag, marketing en het gebruik van aardgas. E.ON beheert een distributiesysteem van meer dan 11.000 km aardgaspijpleidingen, 12 ondergrondse opslagfaciliteiten voor aardgas en 26 compressiestations. Een van de voornaamste taken is dan ook het beheer en het onderhoud van alle technische installaties, evenals het bijsturen van de capaciteit en het uitvoeren van reparaties om de levering van aardgas te waarborgen.

Het Deense DONG Energy is een van de toonaangevende energiebedrijven van Noord Europa met als hoofdkantoor Denemarken. DONG Energy houdt zich voornamelijk bezig met het winnen, produceren, distribueren, verhandelen en verkopen van energie en energiegerelateerde producten in Noord-Europa.Kijk voor meer informatie op www.dongenergy.com.

Shell is in meer dan 70 landen werkzaam op het gebied van de opsporing en winning van olie en gas, de productie en marketing van liquefied natural gas (LNG) en gas to liquids (GTL); productie, marketing en transport van olie- en chemcieproducten, en duurzame energieprojecten. Shell is de eerste klant voor een nieuwe LNG transportinfrastructuur bij Gate terminal in de haven van Rotterdam. Shell heeft zich gecommitteerd capaciteit van de Gate terminal kopen, waardoor de investering in de terminaluitbreiding kan worden gedaan. Om klanten in de maritieme sector in de haven van Rotterdam en noordwest Europa te bedienen wil Shell een speciaal LNG bunkerschip laten bouwen waarmee het gas van schip op schip kan worden over kan worden gebracht. Voor het wegtransport zal het bestaande tankwagenlaadpunt van Gate terminal worden gebruikt om het initiele Shell netwerk van LNG tankstations voor vrachtwagens van brandstof te voorzien.

Eneco is een duurzaam energiebedrijf. Eneco produceert, verhandelt, transporteert en levert gas, elektriciteit, warmte en andere energieoplossingen. Eneco bedient meer dan twee miljoen zakelijke en particuliere klanten. Dat maakt Eneco een top drie energie bedrijf in Nederland.