LNG Facts

LNG is de afkorting voor Liquefied Natural Gas, oftewel vloeibaar aardgas. LNG is aardgas dat bij atmosferische druk wordt afgekoeld tot -162°C waardoor het vloeibaar wordt. LNG staat niet onder druk, is geurloos, niet giftig en niet corrosief. Het is alleen maar koud. LNG is uitsluitend brandbaar als het na verdamping in aanraking komt met een ontstekingsbron en de hoeveelheid gas in de lucht tussen de 5% en 15% bedraagt.

Toon alles / Verberg alles

Liquefied Natural Gas

FAQ uit/inklappen

Waar komt LNG vandaan?

LNG komt vooral uit gebieden waar grote hoeveelheden aardgas zijn ontdekt, zoals Noord-Afrika, het Midden-Oosten en West-Indië. Voorbeelden van LNG-producerende landen zijn Noorwegen, Rusland, Nigeria, Algerije, Egypte, Oman, Qatar, Indonesië, Maleisië en Australië.

FAQ uit/inklappen

Hoe past LNG in het beleid van de Nederlandse overheid?

Nederland wil een centrale rol blijven spelen bij de handel in gas. Dankzij de productie en opslag van gas en het netwerk van pijpleidingen heeft Nederland al een sterke uitgangspositie. Door nieuwe pijpleidingverbindingen naar bijvoorbeeld Groot-Brittannië en vanuit Rusland, maar ook met LNG-terminals, is deze positie te versterken. Hiermee is de Nederlandse gasrotonde compleet. Mede omdat de afhankelijkheid van import toeneemt, draagt een LNG-terminal effectief bij aan de betrouwbaarheid en continuïteit van de gasvoorziening.

FAQ uit/inklappen

Hoe wordt LNG opgeslagen?

De opslag van LNG vindt plaats in speciaal hiervoor ontworpen grootschalige ‘full containment tanks’. Zo’n tank bestaat uit een metalen binnentank en een volledig betonnen buitentank. Een thermische isolatie tussen de stalen binnentank met LNG en de betonnen buitentank beperkt het afdampen van LNG tot circa 0,07% van de tankinhoud per dag. Deze dampen worden opgevangen en gemengd met het gas dat wordt uitgezonden in het gaspijpleidingsysteem.

FAQ uit/inklappen

Waar gaat het LNG gas naartoe?

Het gas wordt in het gastransportnet gebracht en vervolgens afgeleverd bij de afnemers, bijvoorbeeld de huishoudens en industrieën in Nederland. Daarnaast is Gate terminal voor Noordwest-Europa een belangrijk distributiepunt.

FAQ uit/inklappen

Wat is het verschil tussen LNG en LPG?

Vloeibaar petroleumgas (LPG) wordt vaak verward met LNG en andersom. LPG (Liquefied Petroleum Gas) bestaat hoofdzakelijk uit propaan (C3H8) en butaan (C4H10) en wordt vooral gebruikt voor huishoudelijke en commerciële toepassingen (ook autoverkeer). LPG wordt onder verhoogde druk vloeibaar gehouden, in tegenstelling tot LNG dat onder atmosferische druk vloeibaar is, maar bij een zeer lage temperatuur (circa -160°C). 

De eigenschappen van LPG zijn ook geheel anders dan die van LNG. Aardgas is lichter dan lucht en verspreidt en verdunt dan ook snel in tegenstelling tot de LPG-componenten die zwaarder zijn dan lucht.